на живо

Евелина Николова с титла, Гриша Назарян е на полуфинал

Сезен Белберова също е шампионка на "Дан Колов–Никола Петров"

Евелина Николова с титла, Гриша Назарян е на полуфинал

Евелина Николова записа две бързи победи и стана първа на турнира "Дан Колов–Никола Петров" в столичната зала "Асикс Арена".

Бронзовата олимпийска медалистка излезе в по-горната за нея категория до 59 кг, където с лекота преодоля Фатме Шабан с туш за 1,33 мин, а след това и Десислава Иванова с технически туш 12:0 за 2,50 мин.

Заради по-малкото участнички в категорията състезателките се бореха всяка срещу всяка.

Така бяха определени и призьорките в останалите категории при дамите днес.

Шампионки станаха Сезен Белберова (55), румънката Катерина Зелених (65 кг), която е настояща европейска шампионка, и Ванеса Георгиева (72).

При мъжете осем българи стигнаха до полуфиналите в следобедния сеанс.

Най-сериозен съперник ще има Дейвид Димитров. Носителят на златния пояс "Никола Петров" от 2021-а ще излезе срещу олимпийския шампион от Токио 2020 в по-долната категория Мохамедреза Гераи (Иран) при 72-килограмовите на класическия стил.

Снимка: БФБ

В другия полуфинал достигнаха Иво Илиев, трети на Евро 2023 до 23 г., и казахстанецът Адилхан Сатаев.

В директен сблъсък между двамата българи Илиев се наложи с 5:1. Иранецът пък записа три успеха до момента, като най-дългата му среща бе срещу казахстанеца Сатаев, приключила за 3 минути.

Срещу сериозен съперник ще се изправи и Стилиян Илиев. В категория до 61 кг на свободния стил възпитаникът на димитровградската школа ще спори с настоящия №1 в света Стефан Мичич (Сър), който до 2016-а се състезава за националния отбор на САЩ и става трети в света при юношите.

Снимка: БФБ

За тази фаза на надпреварата се класира и дебютантът Гриша Назарян след две победи до момента – над Диас Аскербай (Каз) с 13:5 и китаеца Зу Ху – технически туш 9:0 за 3,41 мин в кат. до 63 кг на класическия стил. За място на финала 19-годишният син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян ще спори с Августин Спасов. Другият полуфинал е изцяло казахстански.

Калоян Атанасов, европейски шампион за кадети от 2022-а, също регистрира две победи до момента и е на полуфиналите при 70-килограмовите на свободния стил. Националът преодоля Божидар Джоров с технически туш 11:0 за 2,07 мин и Николай Димитров – 4:0. Следващият му противник ще бъде Марко Андонов (Северна Македония).

В другия полуфинал са Димитров среща украинеца Иван Кусяк.

На полуфинал е и Росиан Дермански срещу иранеца Мохамад Нахуси в кат. до 82 кг на класическия стил. Противникът му е световен шампион за юноши и пети на мондиала до 23 г. през 2021-а.