на живо

Станка Златева пред bTV: Борбата днес е за ценностите

Все по-рядко мъжкият пол е по-силният, смята великата шампионка

Станка Златева пред bTV: Борбата днес е за ценностите

Днес трябва да се борим да си запазим ценностите, обяви в интервю за bTV Станка Златева. Навръх Националния празник 3 март тя отговори на въпросите на Петя Дикова.

"Празникът си е празник, но тренировките продължават и си вършим работата. Гордея се, че съм българка, и продължавам да работя за България. Животът е борба по принцип. Човек винаги се бори да оцелее, да направи и сътвори нещо. Борбата вътре в себе си пак е борба. Досега се борех за медали, сега се боря да създам нещо стойностно, ценностно. Това ми е каузата вече - да създам нещо, което да прослави България", призна Златева, която работи като треньор и ръководи зала в Сливен.

Макар че има пет световни и шест европейски титли, голямата й болка остава изпуснатото олимпийско злато. Станка два пъти стигна до финал и два пъти загуби - в Пекин 2008 и в Лондон 2012. След втория път тя отронва думите "Явно за нищо не ставам."

"Наистина съм го мислила - имал си амбицията и вярата, а разочарованието е голямо. След като толкова пъти си бил на върха... Явно не ми е било писано. Избрах така да го приема, за да не се измъчвам. Заслужавах това злато и хората толкова вярваха. Аз също вярвах, но явно прекалената отговорност също тежеше и изигра лоша шега и на двете олимпиади. Всички бяха уверени и спокойни. По-добре е да оставим спортистите на спокойствие, а не да се коментира предварително кой какъв ще стане".

"Днес трябва да се борим да си запазим ценностите. Всеки ден вкарват нови измислени неща, объркват хората, опитват да заличават традициите. Ние си обичаме туршийката и ракийката, по природа сме земеделци. Ние сме трудолюбиви и сме се доказали във времето."

"Никога не съм влизала в конфликт и не съм се била, боят е за хамали. В началото много подценяваха женската борба, дори когато печелех медали. Опитваха се да ме хващат мъже, да се борят с мен. Спирам дотук... Сега името работи, гледат постиженията и никой не вниква в това какъв човек си."

"Като жена винаги знам кога и къде трябва да спра. Мъжът трябва да е водеща фигура и жената е по-слабият пол. Това, че тренираме борба, не значи, че не сме жени. Душичката ти пак е женска. Все по-трудно се намира мъжкият пол да е по-силният. Жените във всички сфери показват превъзходство и желание за развитие."