на живо

Федерацията по щанги няма да протестира срещу министъра. Благодари му!

"Това е опит за уронване на престижа на българския спорт като цяло", заяви президентът Антон Коджабашев

Федерацията по щанги няма да протестира срещу министъра. Благодари му!
 

Ръководството на Българската федерация по вдигане на тежести няма намерение да протестира против Министерството на младежта и спорта. Това стана ясно от изявление на президента на централата Антон Коджабашев.

Той заявява, че подобни слухове не са истина, а вина за тежкото финансово състояние на федерацията и съответно на спортистите и клубовете има не министърът на спорта, а предишните президенти. 

Преди дни за пореден път се появиха информации, че родните тежкоатлети не са получавали възнагражденията си. bTV разказа историите на 4-кратния вицешампион на Европа Диан Пампорджиев, който съвместява тренировките с работа на строеж, и на седмата на последното издание на шампионата на Стария континент Джесика Иванова, която работи в сладкарница. И двамата не са получавали заплати като щангисти от началото на годината. 

Причината са огромните дългове, които има федерацията по вдигане на тежести. Докато не се погасят, от министерството не могат да подпишат договор за финансиране, следователно няма и средства за заплати. На този фон се появиха спекулации за протест. 

Снимка: Lap.bg

В тях Коджабашев видя опит да се навреди на спорта като цяло и точно преди олимпийските игри в Париж, където България има трима представител във вдигането на тежести, които са сред фаворитите за медал - Иван Димов (61 кг), Божидар Андреев (73 кг), Карлос Насар (89 кг).

"Във връзка със спекулативните твърдения, че се организира протест на националните отбори пред сградата на Министерство на младежта и спорта, искам да разсея тези спекулации. Наясно съм, че целият този шум се вдига от "доброжелатели" на спорта, допринесъл толкова много радост на България.

Федерацията никога не е помисляла да организира протест срещу ръководството на ММС. Цялата тази "организация" е плод на хора, които не ни желаят доброто. И то в дните преди Олимпиадата в Париж.