на живо

Седма е в Европа, но работи в сладкарница (ВИДЕО)

Надницата на щангистката Джесика Иванова е 50 лв.

Седма е в Европа, но работи в сладкарница (ВИДЕО)
 

На финансовата криза в родните щанги сякаш не и се вижда краят. Състезателите се опитват да оцеляват и да разчитат на странични доходи.

Диан Пампорджиев се насочи към строителството, а колежката му в националния отбор Джесика Иванова, който завърши на седмо място в свръхтежката категория при жените на европейското по щанги в София през февруари тази година, пък работи в сладкарница.

В Евро 2024 тя завърши с двубой от 225 килограма - 11 килограма повече от резултата ѝ на предното европейско.

Това обаче не я топли и не ѝ пълни хладилника. Джесика получава 1000 лв. заплата в националния отбор, обаче от 6 месеца не е видяла и лев.

"От 16 години тренира, носила е медали. Сега 3 дни в седмицата работи в сладкарница.

Снимка: Facebook

За 50 лева надница, от нас има 600 лв. Много от спортистите търсят начини да си закупят по-евтина храна", споделя пред bTV треньорът на Марица Димитър Стойков.

Джесика и Диан са рожби на една от златните школи на България в тежката атлетика - пловдивската, допринесла с десетки титли за спортната ни слава.

Както вече е добре известно, федерацията няма финансиране от Министерството на младежта и спорта, тъй като е затънала в дългове.

Ведомството не е изплащало заплати в щангите за 2024 г., защото няма подписан договор с федерацията. Последната вече отговаря на едно от важните условия за това - споразумение за разсрочено плащане на задълженията към НАП.