на живо

Фигуристка показва програма с цитати от Грета Тунберг

Музика, Вивалди, екоактивист...

Днес в британския град Шефилд стартира турнир по фигурно пързаляне от сериите Гран при на ISU. Основната интрига е свързана със завръщането на американката Брейди Тенел. Тя беше една от най-силните фигуристки отвъд Океана, но пропусна олимпийския сезон поради здравословни проблеми.

Брейди определено има с какво да изненада. По време на тренировките мнозина забелязаха, че в допълнение към музиката, Тенел използва цитати от реч на екоактивистката Грета Тунберг.

Неотдавна олимпийската шампионка Камила Валиева представи програма с преживяванията си около Игрите в Пекин 2022, като за аудио съпровод използва записи на телевизионни репортажи за себе си.

При Тенел първо звучи Антонио Вивалди, а след това гласът на Тунберг става все по-ясен. "Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", казва с треперещ глас Грета пред ООН през 2019-а. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", допълва тя. "Но младите започват да разбират вашето предателство. Хората страдат. Хората умират. Цели екосистеми се сриват. Как смеете да говорите за пари и за вечен икономически растеж!", ще се чуе по време на съчетанието на американката.