на живо

Флори Иванова: Името ми е от баба, а любовта към футбола - от мама

Навръх именния си ден водещата и репортер на спортната редакция гостува в предаването "Тази неделя"

Навръх Цветница и своя имен ден водещата и репортер на спортната редакция на bTV Флорина Иванова гостува в предаването "Тази неделя". Тя разкри любопитни подробности за своя живот, за професионалния си път и за предизвикателствата на журналистика. 

"Кръстена съм на моята покойна вече баба Флора, тя е родена 1933 г. Звучи малко иновативно през тези години да бъдеш кръстен така. Няма никаква чуждестранна връзка в нейната фамилия. Родена си е тук, в София, но явно нейните родители са били иноватори, за да я кръстят така. Впоследствие мама решава да го направи по-модерно и тъй като тя много обича Италия и италианската култура, решила да ме кръсти Флорина", разкрива тя.

Въпреки че тренира художествена гимнастика като дете, Флори обича и футбола, а началото е интересно.

"Мама е била футболен съдия като млада и много обичаше да гледа футбол. През 1998 г. на световното първенство по футбол тя гледа Франция - Италия и се ядосва, беше много интересно през моите очи и аз започнах с "Хайде давайте, нашите!", а то реално играят две държави, които не са България. Аз обожавам родината си, но чисто футболно подкрепяме винаги Италия. Тя ми каза: "Само трябва да обожаваш и подкрепяш своя отбор, а не трябва да мразиш другите и да си против тях", споделя Флори.

Снимка: Флорина Иванов, личен архив

Професионалният ѝ път обаче стартира не със спорт, а с култура и политически теми. А благодарностите за откриването ѝ са към Нери Терзиева и Магдалена Гигова.

"При Маги Гигова правих стаж на тема "Култура и стил" и бяха: "Какво правя тук?". Тогава ми беше странно, но много наблягах на документалното кино, защото много обичам да гледам и правя документални филми. След това в BiT се занимавах с всякакви новини и там ми се налагаше да отразявам политика и съдебна система", разказва Флори.

В спортната редакция на bTV тя е основен водещ и репортер, както и домакин на първите 9 епизода на подкаста "За спорта без клишета".

"Смятам, че е интересно, предлага един задълбочен, много по-детайлен разговор, защото кратките интервюта просто не позволяват"