на живо

Представиха талисманите за Париж 2024

Те са символи на Френската революция, републиката и равенството

Франция показа талисманите за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Това са две червени фригийски шапки, кръстени "Фриж". Те представляват символи на Революцията, републиката и равенството.

Плюшените играчки са изработени в Китай, както и "огромна част от плюшените играчки, продавани във Франция", подчертават организаторите на Игрите.

Очаква се приходите от продажби да бъдат около 127 млн. евро, като това са предвиждания в бюджета на Организационния комитет, направени още през миналата година.

Едната от шапките е обута в маратонки, а другата има протеза на единия крак, което е препратка към Параолимпийските игри.

До момента 65% от талисманите са били животни, като в повечето случаи става дума за мечки.

"Фригийската шапка е позната в целия свят и е представена в изкуството, кметствата и на много марки. Имахме желание да бъдем различни и да не изберем животно, а идеал. Искаме тези талисмани да подчертаят френския дух.", заяви Тони Естанге - президент на организационния комитет.

Мотото на Олимпийските игри ще бъде "Да отворим широко очи", като се спира основно върху историята на XX век, а между спортните успехи присъстват и образите на първата жена председател на Европейския парламент Симон Вейл и на студенти, които мятат павета през май 1968 г.