на живо

Фурор за България на европейското по сумо

За първи път в историята страната ни има петима шампиони на Стария континент

Фурор за България на европейското по сумо

Изключителен успех за българското сумо на европейското първенство в Полша! Петима родни представители триумфираха с титлите при мъжете в град Кротошин.

Шампиони на Стария континент станаха: Иван Пановски в кат. до 70 кг, Атанас Колев (до 77 кг), Пенчо Дочев (до 85 кг), Добромир Дерменджиев (до 92 кг) и Иван Благоев (до 100 кг).

Европейските първенства по сумо се провеждат от 2002 г., като това бе 16-ото по ред и първото след 2018 г. Надпреварата през 2020-а е отменена заради пандемията от коронавирус.

Никога досега в цялата история на този спорт у нас, както и в историята на европейските първенства, България не е имала петима шампиони на Стария континент от един и същ форум.

През 2018 г. европейското е в Пловдив и тогава страната ни завоюва два златни, два сребърни и два бронзови медала при мъжете. Тази година в Кротошин обаче, към сметката на България трябва да прибавим и още един любопитен факт:

На дохиото на полска земя се състояха два изцяло български финала и така още двама наши бойци се завърнаха у дома с отличия: Димитър Рангелов – сребро при 70-килограмовите и Стилиян Иванов – сребро при 92-килограмовите.

С бронз в кат. до 115 кг за мъже се окичи Михаил Илиев, а Пресиян Михов (77 кг) и Габриела Гигова (80 кг) при жените се класираха на пето място в своите категории.

България прибави към колекцията от медали и три от турнира при 21-годишните. Европейски вицешампион стана Симеон Пенев до 70 кг. Това е огромен успех за него, защото той е само на 17 години. В същата възраст, но в женското направление, Стефани Веселинова (50 кг) и Михаела Христова (65 кг) се пребориха за бронза в своите категории.

На европейското първенство в Кротошин участваха сумисти от 19 държави, като треньори на българските национали бяха Христо Христов и Николай Николов.