на живо

Гергана Пейчева сломи световна шампионка (ВИДЕО)

Силен старт на българските гросмайстори на турнира в Узбекистан

Гергана Пейчева сломи световна шампионка (ВИДЕО)

Страхотна българска победа в първия ден на световното първенство по ускорен шах и блиц в Самарканд, Узбекистан. Гергана Пейчева сломи бившата шампионка на планетата Александра Костенюк. Тя игра с белите фигури и принуди рускинята да се предаде на 113-ия ход.

Победи записаха и почти всички останали родни гросмайстори. При жените Антоанета Стефанова се наложи с черните фигури над Ирода Кхамракулова (Узбекистан), а с белите Нургюл Салимова се справи с Хулкар Тохирьонова (Узбекистан).

Единственият ни представител при мъжете Иван Чепаринов се справи с Рeймънд Сонг (Тайван). Единствено най-младата - Надя Тончева, загуби на старта от Аян Алахвердиева (Азербайджан).

Първенството по ускорен шах приключва в четвъртък, а това по блиц е на 29 и 30 декември. Наградният фонд при мъжете е 350 000 долара, докато при жените е $150 000. Световните шампиони ще вземат съответно $60 000 и $40 000. По регламент мъжете ще играят 13 кръга рапид и 21 кръга блиц, докато при жените ще има 11 партии рапид и 17 блиц.

Заради хаоса с федерациите и финансирането, българите участват изцяло благодарение на спонсори. Наскоро Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) бе приета за член на еждународната, но няма лиценз от ММС. Лиценз има БФШ 2022, която пък не е призната от ФИДЕ.