на живо

Гурме: Глезят олимпийците ни в Париж със зелена леща и нощна закуска

Менютата са готови, одобрени са от МОК

Дал от леща на шеф Шарл Гуилоа е едно от 550-е ястия, които ще бъдат сервирани на 15 000 спортисти на олимпиадата в Париж, сред които се надяваме и на сериозна българска група.

40 тона храна ще бъдат приготвяни всеки ден с оглед на много различни вкусове и култури.

Гуилоа, главен готвач в Sodexo Live!, компанията, която отговаря за доставката на храна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в селото на спортистите, северно от Париж, ще оглави екип от 300 души, който ще храни представители на 206 държави.

Sodexo Live! осигурява храната за спортистите на втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", както и на френския национален отбор по футбол.

"Ще приветстваме целия свят на нашата маса", каза Щарл пред агенция "Ройтерс", докато режеше лук и чесън, преди да изпече куркума, джинджифил и смес от подправки, ключови съставки в неговия дал, направени от френска зелена леща вместо традиционната червена леща.

"Искаме 25% от нашите съставки да бъдат местни. Менютата са готови, одобрени са от Международния олимпийски комитет и от организаторите от Париж 2024. Ще има една основна зала за хранене с шест ресторанта и още една допълнителна в рамките на селото с площ от 52 хектара", обясни той.

Освен това ще бъде отворена пекарна и спортистите ще бъдат поканени, за да направят свои собствени багети.

Осигуряването на храна ще започне на 10 юли, 16 дни преди началото на Игрите и ще приключи на 12 септември, четири дни след завършването на Параолимпиадата.

"Закуска, обяд, вечеря, нощни закуски, хранене преди състезание, преди тренировка, след състезание, това е кулинарно и логистично предизвикателство", каза Гуилоа, цитира от БТА. 1000 души ще работят денонощно в селото.

Около 40 различни ястия ще се предлагат всеки ден и диетолози ще бъдат изпратени, за да помагат на спортисти, които нямат средства да наемат свои собствени.

"Ние вземаме под внимание непоносимостта към някои храни, алергиите, но също и етичните и културни кухни.

Ще има храни без глутен, без лактоза, халал и кошер", каза шеф готвачът, докато лещата му продължаваше да се готви в кокосово мляко и доматено пюре, преди да я сервира с обезмаслен, богат на протеини исландски млечен продукт, подправена с лайм и кориандър.

"Харесвам това ястие, защото е смесица от култури. Идва от Индия, но ние използваме френска леща", каза той.

Гуилоа обаче не е мечтател и знае, че въпреки усилията му, едно ястие винаги ще бъде най-популярно - пицата.