на живо

Христо Христов е вицешампион на Стария континент (ВИДЕО)

Седми медал за България от европейското първенство в София

Христо Христов е вицешампион на Стария континент (ВИДЕО)

Христо Христов спечели сребърен медал в кат. до 109 кг на европейското първенство по вдигане на тежести в София.

Българинът приключи с двубой от 380 кг след 175 в изхвърлянето и 205 в изтласкването. Той бе изпреварен единствено от Дадаш Дадашбайли. Щангистът от Азербайджан завърши състезанието с общо 388 кг (176 кг + 212 кг).

Снимка: Lap.bg

Бронзовото отличие стана притежание на германеца Матеус Хофман с 378 кг (172 кг + 206 кг).

В изхвърлянето Христов направи три успешни опита - на 170, 173 и 175 кг, но три такива записа и Дадаш Дадашбайли, като при третия си постигна 176 кг. Това осигури на азера първата позиция в движението, а българинът бе втори. Трети след първите опити бе Хофман със 172 кг.

В изтласкването Христов започна с нови два успешни опита. Последователно той преодоля 202 и 205 кг. Той опита и на 208 кг, което щеше да го качи на първо място поне във временното класиране, но 22-годишният варненец получи шок и падна на подиума. За щастие той успя да се изправи бързо и да се върне в тренировъчната зала на собствен ход.

С 212 кг шампион в изтласкването отново стана Дадашбайли. Втори в движението с 207 кг завърши Онур Демирджъ от Турция. С килограм по-малко Матеус Хофман взе бронза.

За България медалът на Христов в двубоя е седми от първенството в "Арена София". Националите са лидери в класирането при нациите с четири титли, два сребърни медала и един бронзов.

Снимка: Lap.bg