на живо

И Габриел Маринов стъпи на европейския връх (ВИДЕО)

Двоен успех за българските щангисти в кат. до 61 кг

И Габриел Маринов стъпи на европейския връх (ВИДЕО)

Двоен успех за България на европейското първенство по вдигане на тежести в София! Габриел Маринов стана шампион при до 61-килограмовите с двубой от 281 кг (121 кг – изхвърляне, 160 кг – изтласкване), а среброто отиде при друг национал - Иван Димов, останал с килограм по-малко (130 и 150).

Бронза в столицата грабна Шота Мишвелидзе (Грузия), който събра 272 кг (125 и 147).

Снимка: Lap.bg

В първото движение - изхвърлянето, Димов поведе след като излезе последен на подиума и вдигна 130 кг. Той опита два пъти да преодолее 133 кг, но не успя.

Въпреки това, имаше аванс от 4 кг пред Павло Залипски от Украйна. Последният предпочете по-малки стъпки и започна от 121, мина успешно през 124 кг и накрая спря на 126 кг. Трети в първото движение остана Мишвелидзе със 125 кг.

Маринов излезе на 118 кг за първия си опит и го преодоля без особени проблеми. След това обаче направи фаул на 121 кг при втория опит и трябваше да мине още един, за да се справи. Така той остана на пето място преди второто движение.

Снимка: Lap.bg

В изтласкването Димов стартира неуспешно на 150 кг, а веднага след това излезе отново за същата тежест. Във втората част от движението той не успя, вероятно му попречиха и болки в ръката, които са го измъчвали в дните преди състезанието. Малко преди това Мишвелидзе вдигна при втория си опит 147 кг и излезе начело в класирането. В третия опит обаче момчето от Сопот показа характер и успя на 150 кг.

Маринов, който беше по-подготвен за изтласкването, стартира от 152 кг. При втория опит той повиши заявката си с 8 кг на 160 кг и успя. Това означаваше, че Маринов е недостижим на върха и след това се отказа от трети такъв. 

Извън класирането обаче имаше и лоша новина за нашия отбор, тъй като американецът Хемпдън Морис събра двубой от 297 кг, с които избута Димов извън първите 10 в олимпийската квалификация.

Снимка: Lap.bg