на живо

Иди ми, дойди ми: Има ли скандал с родния флаг за Париж 2024?

Никой не ми дължи обяснение, лаконична е Валентина Георгиева

Иди ми, дойди ми: Има ли скандал с родния флаг за Париж 2024?
 

До старта на летните олимпийски игри в Париж остават точно 29 дни. А скандалите, така характерни за българския спорт, вече валят един след друг.

Започна се с допинг афера. Йоана Георгиева е със спрени права заради нарушаване на регламента. Тя се пребори за квота на 500 м едноместен каяк, но е със спрени права и е заменена от своята съотборничка Памела Иванова. Георгиева не е открита за вземане на проба и към момента е със забрана дори да тренира под ръководството на специалист.

Последва изключително неловка ситуация с определянето на знаменосеца на родната делегация. В неделя 17-годишната състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева се похвали в интервю за БТА, че "може би" ще носи българския флаг на церемонията по откриването. Впоследствие новината беше потвърдена със съобщение във фейсбук страницата на федерацията.

В сряда обаче се стигна до неочакван обрат. На заседание на Изпълнителния комитет на БОК за знаменосци бяха утвърдени плувецът Петър Мицин и боксьорката Станимира Петрова. По информация на bTV името на Георгиева въобще не е било обсъждано.

Но и това не е краят на сагата. Часове след съобщението се появи ново - Мицин е заменен от колегата си Любомир Епитропов, който наскоро стана европейски шампион в 50-метров басейн. Обяснението - Петър има старт в деня след парада на нациите, който по традиция продължава няколко часа. Не става ясно защо чиновниците не са взели навреме предвид програмата на състезанията.

Валентина Георгиева, която се завърна в спорта след тежка травма и едногодишно отсъствие, не пожела да коментира ситуацията. "Никой не ми дължи никакво обяснение", лаконична беше тя.

Любопитното е, че съобщението на централата относно Георгиева все още може да бъде открито в официалната фейсбук страница. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов твърди, че няма представа откъде се е появила информацията . "Не знам и защо федерацията по спортна гимнастика е съобщила, че тя ще бъде знаменосец на откриването", допълни той.