на живо

Станимира Петрова и Петър Мицин ще са знаменосците ни в Париж 2024

45 състезатели в 16 спорта ще представят България на олимпиадата

 

Общото събрание на БОК утвърди българската делегация за олимпийски летни игри в Париж, които започват на 26 юли.

Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 45 състезатели в 16 спорта. Същевременно председателят на БОК Стефка Костадинова обяви, че знаменосци на българската делегация в парада на нациите по време на откриването на Олимпиадата ще бъдат
боксьорката Станимира Петрова и плувецът Петър Мицин. Преди дни се появи, че това ще бъде гимнастичката Валентина Георгиева.

"Преди всичко искам да поздравя всички, които през последните няколко години помогнаха за спечелването на българските олимпийските квоти за Париж 2024. Всички те се пребориха и заслужиха своето участие в Париж след изключително тежки квалификации, някои дори с резултати и конкуренция като на световни първенства и олимпиади. Винаги съм изтъквала, че важно е не количеството, а качеството.

Видяхте какво се случи в Токио и как – противно на песимистичните прогнози и подмятанията при заминаването – записахме едно от най-силните си участия в историята с 6 медала, три от които златни", припомни Костадинова.

"От сърце желая на всеки от нашите спортисти да има своя голям ден по време на олимпиадата. Да бъдат здрави и силни, да носят с чест и гордост българските екипи, тъй като те са най-ярките посланици на българщината.

Снимка: Lap.bg

Силно желая и вярвам, че в Париж отново ще чуем родния химн поне няколко пъти", каза още настоящата световна рекордьорка в скока на височина и икона на българския спорт Стефка Костадинова.

На предишната олимпиада в Токио България участва с 42 състезатели в 14 спорта и спечели шест медала, три от които златни. Титли извоюваха Ивет Горанова в олимпийския дебют на карате, Стойка Кръстева в бокса и ансамбълът в художествената гимнастика в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Среброто бе за Антоанета Костадинова в спортната стрелба, а двата бронза бяха в борбата – на Тайбе Юсеин и на Евелина Николова.

Снимка: Lap.bg

Днешното Общо събрание на БОК прие за индивидуални членове Красимир Инински и Тодор Гергов, за членове на БОК бяха одобрени Българската федерация по лакрос и Българската конфедерация по кокбокс и муайтай. Поради това, че не отговаря на изискванията бе прекратено бе членството в БОК на БФШахмат, също така бе прекратено членството на Мартин Стоев и Албена Денкова поради системно неучастие в Общите събрания на БОК.

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов беше избран единодушно за нов член на Изпълнителното бюро на БОК.

Гонзо замени в управителното тяло на БОК Георги Глушков, който беше освободен официално след негова молба, свързана с избирането му за служебен министър на спорта.

С едноминутно мълчание делегатите почетоха паметта на Пюзант Касабян.