на живо

Игри за богаташи: Разходки в селото и обяд със суперзвезда

Ексклузиви пакети за 500 000 евро на седмица предизвикаха скандал преди Париж 2024

ВИП пакети за олимпийските игри в Париж това лято предизвикаха скандал. Британското издание The Guardian разкри, че срещу 500 000 евро на седмица богаташи ще получат "ултра ексклузивен" достъп до най-престижния спортен форум.

Космическата цена включва билети за ложите на най-престижните стартове, свободно посещение на олимпийското село, както и гарантиран разговор със суперзвезда.

Международният олимпийски комитет категорично отрича участието си в подобни противоречиви програми. В същото време обаче организацията, която би следвало да дава превес на олимпийските идеали пред комерсиализацията, не се противопоставя на възможността милионери да се насладят на своя елитаризъм.

До този момент за Париж 2024 са продадени около 10 милиона билета. Най-скъпото събитие е баскетболният финал при мъжете. Достъп до ВИП ложата с включен кетъринг струва 8500 евро.

Разбира се, в тази сума не влизат разходите за настаняване във френската столица. Най-скъпият шестдневен официален туристически пакет е на цена 42 750 евро.

Но международна агенция, собственост на Джеймс Маверик Картър (бизнес мениджър на баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс) и Бенито Перес-Барбадило (PR мениджър на тенисиста Рафаел Надал), е готова значително да подобри класа на олимпийското приключение само за 381 000 евро.

Обикновено цената на ексклузивните обиколки не се рекламира. The Guardian обаче разполага с документи със сумите и с невероятните привилегии.

Пакетът включва билети за церемонията по откриването и 14 старта, включително спринта на 100 метра при мъжете в леката атлетика, финалите по тенис и баскетбол. Освен това е осигурен достъп до олимпийското село, до Лувъра след затварянето на музея, както и "кралска вечеря във Версайския дворец". Предвижда се и общуване със световна спортна звезда - от кратък 15-минутен разговор и селфи до съвместен обяд (при допълнително заплащане).

Суперзвездата не е назована, но фирмата е организирала частни събития с тенис легендите Рафаел Надал и Новак Джокович, както и с италианския скиор и медалист от световно първенство Джорджо Рока.

"Някои известни спортисти нямат харизмата и комуникативния опит, необходими на нашите клиенти", твърди представител на компанията - Те трябва да са готови да водят разговор, а не да казват "здравей" и след това да се държат така, сякаш искат да си тръгнат пет минути по-късно." В миналото клиенти на фирмата дори получиха възможността да проведат съвместна тренировка с Джокович.

Тази услуга за богаташите е възможна благодарение на лични връзки със семействата на спортни звезди, както и неформални контакти с различни функционери. Високопоставени лица, както и представители на големи спонсори на МОК, имат достъп до затворени зони на игрите. Акредитациите за милиардерите обикновено минават през тези канали.

На теория организаторите на олимпийските игри биха могли лесно да затворят тази вратичка. Но това просто не се случва.

"Всяка организация, продаваща пакети с билети, която не е официален поддистрибутор на On Location, прави това незаконно и рискува билетите в крайна сметка да бъдат анулирани от организационния комитет - посочват от МОК. - Достъпът до селото на спортистите или до церемонията по откриването се разрешава само на лица със съответното ниво на акредитация. Всички те ще бъдат подложен на множество проверки за сигурност."

Компанията, организираща ВИП туровете, уверява, че има достъп от шест до осем треньорски акредитации за церемонията по откриването. 

Като цяло пакетът включва предимно преживявания - престой в луксозни хотели, пътуване с редки автомобили, посещение на уникални места и общуване със звезди като част от културна и развлекателна програма. Билетите за състезания тук са до голяма степен второстепенни, въпреки че и те предполагат много високо ниво на комфорт.

Първоначално организационният комитет на Париж 2024 опита да се придържа към лозунга Wide Open Games, като пусна в продажба един милион билета на цена от 24 евро. Но повечето почти веднага бяха запазени за доброволци, френски ученици или хора с увреждания.

"Когато отидете на престижен концерт, местата струват няколкостотин евро - оправда високите цени на останалите билети Тони Естанге, ръководител на организационния комитет. — Игрите се върнаха в Париж след сто години и най-големите шампиони ще дойдат при нас. Следователно има повече търсене, отколкото предлагане."