на живо

Илиана Раева: Очаквам да вървим нагоре и кулминацията да е Париж 2024

Съдбата ни се отблагодари за огромния труд, заяви президентът на БФХГ

Илиана Раева: Очаквам да вървим нагоре и кулминацията да е Париж 2024

Съдбата се е отблагодарила на отбора за огромния труд, положен в последните месеци. Това заяви президентът на родната федерация по художествена гимнастика след световното първенство в София. Днес грациите спечелиха второ злато с безапелационен триумф на 3 ленти и 2 топки. Успехът идва след бронза на 17-годишната дебютантка Стилияна Николова в многобоя, осигурил на България олимпийска квота.

Според Раева, националките вървят нагоре под ръководството на изключителната Весела Димитрова, а кулминацията ще бъде именно Париж 2024.

"Ансамбълът работи в този състав от 4 месеца и половина. Весела (Димитрова) е направила оптимални съчетания на този етап, така че те да могат да ги изиграят. Това не е потенциалът на този отбор. Очаквам много по-сложни, много по-атрактивни съчетания да се направят за следващата година и съм сигурна, че ще го постигнем.", започна Раева пред медиите.

"Този златен медал е награда за един изключителен труд, положен от ансамбъла и екипа, както и Валя и Стилияна. В последните 5-6 години не си спомням да сме работили така както за това световно. Имаше дни, в които работехме по 10 часа. Някак си, сякаш се отблагодари съдбата след този огромен труд. Много съм щастлива. Истината е, че не сме очаквали точно такива събития, такова развитие на нещата. Смятам, че много заслужавахме всички медали, които спечелихме."

"Стилияна тази година единственото съчетание, което успя да изиграе с нещата, заложени така както са, бяха бухалките в Клуж, където спечели златен медал. До този момент никога не е успявала. Стратегически блестящ ход направихме, за да вземем тази квота. Поздравления и на треньори, и на състезатели, защото всичко беше както трябва да бъде!"

Снимка: Lap.bg

"Весела Димитрова е един изключителен треньор. Тя е съвкупност от много таланти. Неслучайно точно на нея се падна златният олимпийски медал. В същото време е притеснителен и понякога неуверен в себе си човек. Когато го усетя, съм до нея и ѝ казвам "Въобще не се притеснявай - ще имаш и европейски и световен златен медал". Казах ѝ, че ѝ предстои да вземе олимпийска титла. Казах ѝ, че ще вземе и световна."

"Работата беше много тежка. За ансамбъла в художествената гимнастика е много важно отборът да е сплотен, да се усещат една друга, а те нямаха никаква комуникация помежду си. Това се отразяваше по време на игра. Най-голямата стъпка беше да направят отбор, след това всички елементи. Очаквам да вървим по правата нагоре и кулминацията да бъде в Париж 2024!"

"Боряна (Калейн) си е вкъщи. Няма температура и изследванията ѝ са добри. Лекарите не могат със сигурност да кажат дали е пост COVID, защото тя изкара тежък COVID, или е вирус, който се е отразил зле на организма. Всеки ден се чуваме. Чувства се много по-добре. Болна тема е, тя беше в страхотна форма."

Снимка: БГНЕС