на живо

История за басейн, три кучета и една мечта (ВИДЕО)

Чаровната плувкиня Габриела Георгиева разкрива пред bTV как започва със спорта и какво я прави щастлива

История за басейн, три кучета и една мечта (ВИДЕО)

33 години по-късно България отново има финалистка при жените на световно първенство по плуване. За последно това стори великата Таня Богомилова през 1991 г. в Пърт, Австралия.

През 2024-а, в Доха, Катар, Габриела Георгиева съумя да намери място в Топ 8 на 200 метра гръб. Тя остана шеста, а в полуфинала подобри националния рекорд в дисциплината, с което заслужи квота за Игрите в Париж.

"Показах на много хора, че тези 5 години, в които нещата не се получаваха, не са били напразни. Аз имах 2:11 и често се питах защо не става, защо съм в застой, дали ще успея... Това че успях да сваля 2 секунди за ден и половина ми дава увереност, че мога още", споделя Габи пред камерата на bTV.

Тя признава, че е имала много тежки моменти, в които е била готова да се откаже, но с подкрепата на семейството и на треньора си, е продължила напред.

"Имах мечта да стигна до олимпийски игри. В Токио не се получи, но сега я постигнах и вече мисля не само за това как ще пътувам за Париж, а и че искам да постигна нещо там", откровена е Габриела.

Извън басейна тя няма много време за себе си и приятели си, но винаги, когато може, се радва на любовта на цели три кучета. Посвещава им и татуировка.

"Две от тях са вкъщи – подаръци на майка ми и на сестра ми, а третото е при баба. Него го обичам най-много, защото ни е първото куче. И трите обаче май най-много обичат баща ми, защото той ги разхожда най-често. Когато имаме време, обичам да се разхождаме сред природата. Това носи спокойствие", признава Георгиева.

Тя не бърза да поставя конкретни цели като нов личен или национален рекорд, свързан с конкретен резултат. Предпочита да действа стъпка по стъпка и да се радва на това, което прави.

"Замислих се какви ще са следващите ми цели, но си дадох сметка, че когато съм спокойна и уверена и плувам с усмивка, нещата се получават", казва още новата национална рекордьорка на 200 метра гръб.

За борбата със себе си, за отговорността да се състезаваш за България и как едно дете се привързва към синия спорт - вижте във видеото.