на живо

Мицин: Оставам в България, имам сили за олимпийски медал

Шефът на федерацията и Антъни Иванов отново се захапаха

Мицин: Оставам в България, имам сили за олимпийски медал
 

Петър Мицин е уверен, че има потенциал да плува на олимпийски финал на Игрите в Париж догодина. 18-годишният състезател постигна изключителни успехи през тази година, като спечели 7 медала от европейски и световни първенства по плуване при юношите, а венецът на постиженията му бе световният рекорд за юноши на 400 метра свободен стил на европейското първенство в Белград.

"Изключително съм доволен от резултатите, които постигнах в последните два месеца. Най-сладка беше победа на 400 свободен стил в Белград, постигната със световен рекорд за юноши.

Времето 3:44.31 щеше да бъде шесто във финала на олимпиадата в Токио преди две години. Това ми дава увереност, че имам сили да плувам финал на Игрите в Париж догодина", каза пред журналисти велинградначинът.

Снимка: Lap.bg

Състезателят на Вихрен ще продължи да се подготвя в България при личния си треньор Николай Вакареев и не планира да учи в САЩ, както сториха някои от неговите съотборници в националния отбор.

"Оставам тук. Не виждам как ще подобря времената си, ако отида в САЩ", каза той.

"Приемам славата като нещо хубаво, но царската корона е тежка, славата може да е хубаво и лошо нещо, някоя не могат да я понесат, но при мен няма главозамайване", каза още топ плувецът ни.

Селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски определи представянето на Мицин като най-успешното на български плувец в рамките на един сезон.

"Това е най-успешното представяне на български плувец в рамките на един сезон. Логично Петър засенчи останалите състезатели, но имаме и други много силни постижения през тази година. Имаме чудесен отбор от млади състезатели което е гаранция за успехи в дългосрочен план. Показахме, че и в България може да се случват нещата, каза Минковски.

От своя страна председателят на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев отговори на критиките, които плувецът Антъни Иванов отправи към централата в последните месеци.

Снимка: Lap.bg

Антъни Иванов бе наказан с две години лишаване от състезателни права заради три неявявания на извънсъстезателни допинг проверки в рамките на една година, като на няколко пъти отправи тежки обвинения в лошо управление и дори загатна в подкаста на bTV "За спорта без клишета", че силните резултати на Мицин може да се дължат на употреба на забранени вещества, което Аврамчев категорично отрече.

"Мицин е преминал 20 допинг проверки и всички са отрицателни. За да се ратифицира световния рекорд за юноши, първо трябва да излезе допинг пробата. Състезателите приемат само витамини. Антъни прекали - говори срещу съотборниците си, срещу бившия си треньор Вакареев. На крива ракета космосът й пречи. Как беше - "наспах се, дойдох, видях и завърших пети", каза Аврамчев по повод изказвания на Иванов.