на живо

Избраха българин за треньор №1 по борба в Европа!

Стоян Добрев пише история в Сърбия

Избраха българин за треньор №1 по борба в Европа!

През изминалия сезон българинът изведе националния отбор на Сърбия до 4 световни титли на първенството в Белград, което се случва за първи път в историята на класическата борба на комшиите.

Награждаването бе по време на европейското първенство, което завършва днес в Букурещ.

От 2014-а Добрев е начело на тима, а първият му голям успех идва само две години по-късно. Тогава Давор Щефанек печели първо олимпийско злато за сърбите.

"Щастлив съм, защото е оценен моят труд, а и не само", казва Стоян Добрев. "Това е признание и за българската школа, като цяло, защото аз съм продукт именно на тази школа.

И всичко, което съм научил в България, сега го предавам навън, мога да кажа със съжаление. Но, разбира се, за да ги има тези резултати сръбският национален отбор, това се дължи и на федерацията, и на нейния президент Желко Трайкович.

Защото ми гласуваха доверие, осигуриха абсолютно всички условия за пълноценна подготовка, дадоха ми възможност да работя спокойно. Резултатите ги виждате..."

За най-добър борец при класиците за 2023-а е определен Лери Абуладзе (Груз), който спечели световна и европейска титла при 63-килограмовите, а в свободния стил №1 е Исмаил Мускаев (65), станал №1 в света за Унгария.
При жените наградата е за молдовката Анастасия Ничита, спечелила трета европейска титла и сребро от световното.

Номинациите се правят за първи път от европейската централа.