на живо

Изящество във водата: Пускат мъже в артистичното плуване за Париж 2024

В отбора от 8 състезатели ще има до двама представители на силния пол

Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на мъжете да участват в турнира по артистично плуване на олимпийските игри в Париж през 2024 година. С новината се похвалиха от световната федерация по плувни спортове(ФИНА).

В отбора от осем състезатели могат да бъдат включени до двама мъже. Общо 10 тима ще се борят за медалите на форума във френската столица.

"Водните спортове са универсални, а мъжете се доказаха като отлични състезатели по артистично плуване. Очаквам с нетърпение да видя това ново измерение на синхронното плуване да бъде представено на света в Париж. Включването на мъжете в тази дисциплина е голямо постижение на всички, които работихме много години, за да го осъществим", коментира президентът на ФИНА Хюсеин Ал Мусалам.

Артистичното плуване се наричаше синхронно до 2017 година и е част от олимпийските игри от 1984 г. насам. Но докато мъжете участват в тази дисциплина от световното първенство през 2015 г., те не бяха допускани до Олимпиада преди.

"Включването на мъже в олимпийското артистично плуване някога се смяташе за невъзможна мечта - заяви американецът Бил Мей, първият световен шампион в дисциплината смесени дуети. -  Това доказва, че всички ние трябва да имаме големи мечти. Мъжете плувци изтърпяха. Сега, чрез тяхното постоянство и помощта и подкрепата на толкова много други, всички спортисти могат да стоят един до друг еднакво, достигайки до олимпийската слава".

Тагове:

@