на живо

Изумително: Атлет със 76% инвалидност пробяга маратон (ВИДЕО)

Историческо постижение за вдъхновяващия Алекс Рока

Испанецът Алекс Рока покори сърцата на милиони по света с вдъхновяващо постижение. Атлетът със 76% инвалидност и церебрална парализа направи немислимото, завършвайки 42-километров маратон!

Да пробягаш тази внушителна дистанция е предизвикателство не само за физиката, но и за психиката. Изисква много тренировки и воля да преодолееш болката и изтощението. Всичко това прави историята на Рока още по-впечатляваща.

Емоционалните кадри от финалната права на състезанието в Каталуния се превърнаха в хит в социалните мрежи, където хората останаха изумени от силата на духа на Рока.

Според Canadian Running Magazine, той е дал време от 5 часа, 50 минути и 51 секунди.

"ПИША ИСТОРИЯ! Първият в света със 76% инвалидност, който завършва маратон от 42.195 км. Всичко това стана възможно благодарение на моя екип. Благодаря и на всички, които ме подкрепяха. Останах без думи", написа щастливият Рока в "Инстаграм".

32-годишният атлет се надява постижението му да даде надежда на други в подобно състояние, а защо не и да им вдъхне кураж да поемат по неговия път.

За мнозина Рока вече е пионер и идол. Пример, че човек никога не трябва да се предава, без значение от трудностите, с които го сблъсква животът. Доказателство, че пречките са само в главите ни и няма нищо невъзможно, стига да не губиш вяра.