live

Калоян Кюркчиев е сред най-добрите млади репортери на AIPS за 2021 г.

Журналистът от спортната редакция на bTV бе отличен за своя филм, посветен на Марадона

bTV

Седмица, след като Димитър Тасев стана първият български журналист с награда за творчество от Световната асоциация на спортните журналисти, bTV Media Group получи ново признание.

23-годишният журналист от спортната редакция на bTV - Калоян Кюркчиев, се нареди сред най-добрите млади репортери в Европа за 2021 г. Той е отличен в категорията за видео съдържание при репортерите под 30-годишна възраст на AIPS.

Роденият в Троян възпитаник на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет спечели доверието на журито с документалния си филм „Божията ръка“, посветен на Диего Марадона и излъчен в поредицата на bTV Репортерите.

Тук може да изгледате отново „Божията ръка“ на Калоян Кюркчиев:

Още един кадър на спортната редакция на bTV намери място в същата категория и това е Себастиан Чарлз за интервюто си с чичото на световния шампион в тежка категория по бокс за професионалисти Тайсън Фюри - Питър Фюри – „Затвор и бокс“.

Тук може да изгледате отново интервюто с Питър Фюри на Себастиан Чарлз:

На 12 юни в Доха обаче дойде най-голямото признание за bTV Media Group: тогава Димитър Тасев получи специалната награда на AIPS за разследваща журналистика за документалния филм „Допинг в дълбоките води“, провокиран от допинг скандала в българското плуване.

Вижте видео от награждаването на Димитър Тасев в Доха:

В центъра на разследването стои запис от скрита камера с президента на федерацията по плувни спортове у нас Георги Аврамчев, който признава, че стига да пожелае, би могъл да скрие спортисти от допинг проверка.

Тук може отново да изгледате "Допинг в дълбоките води" на Димитър Тасев:

Наградата на Димитър Тасев бе връчена лично от президента на AIPS и легенда на спортната журналистика от италианския вестник „Гадзета дело спорт“ Джани Мерло.

Досега никога наш журналист не е стигал толкова далеч в годишните награди на Световната асоциация на спортните журналисти, колкото Тасев. Този негов приз е изключително признание, както за bTV, така и за българската спортна журналистика.

През 2019 г. други двама репортери от спортната редакция на bTV Иван Боянов и Флорина Иванова, се класираха съответно на трето и четвърто място сред най-добрите млади репортери в света на AIPS.