на живо

Класиците завършиха европейското с 3 бронза

Милов и Абу-Муслим Амаев се пребориха за отличие, Мнацаканян пети

БФ Борба, Start-Photo.bg
 

Класиците завършиха с три бронза на европейското в Букурещ, Румъния. Кирил Милов бе най-категоричен, след като в малкия финал при 97-килограмовите тушира Арви Саволейнен (Финландия) 24 секунди преди края.

Съперникът му е втори от европейското през 2022-а, а Милов вече има пълен комплект медали от континентални първенства, като стана шампион преди 2 години.

Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg

Абу-Муслим Амаев пък се справи с Мортен Торесен (Норвегия), европейски шампион от 2020-а, с 8:5 в кат. до 67 кг. И защити позицията си от миналата година.

При 82-килограмовите Айк Мнацаканян остана пети, след като отстъпи на Гела Болквадзе (Грузия) с 0:9. Съперникът му е втори в Европа от 2022-а, а Мнацаканян се бори в по-горната за него категория.

В първия ден на финалите Едмонд Назарян се окичи с бронз в категория до 63 кг.

Европейското първенство не е квалификация на олимпиадата, а част от подготовката на националите за предстоящите две пресявки за Париж 2024. Затова и повечето от тях стартираха в по-горни категории.

Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg

В класирането по медали България приключи на 7-о място при класиците, Лидер е Азербайджан с 6 отличия (3-2-1), следван от тима на Турция също с 6, но с титла по-малко (2-3-1) и Армения с 3 (2-0-1).

В общото класиране класиците ни са пети със 73 т. Води съставът на Турция със 147 т., следван от Азербайджан с 142 т. и Армения - 99 т.

Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg