на живо

Костомаров: Благодаря на всички, които ме спасиха от смъртта

Олимпийският шампион по фигурно пързаляне с първо изявление след ампутациите

Олимпийският шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки от Торино 2006 Роман Костомаров направи първо изявление след мъките, през които премина в последните няколко месеца.

Руснакът използва своя профил в Instagram, където благодари на всички лекари и близки, които не са спирали да вярват в него след ампутациите. Той отбеляза, са го спасили от смъртта. Ето какво гласи неговото изявление:

Благодаря на всички, които се притесняваха и се молеха за мен, и вярваха, че ще  изляза от тази най-тежка ситуация, която животът ми поднесе. Предстоят много трудности, но се надявам да се справя с всичко благодарение на моите близки, роднини и лекари, които ме спасиха от смъртта и до ден днешен работят с мен. Благодаря на всички. Предстои ми много упорита работа“, написа фигуристът.

На 10 януари той беше приет в реанимация с пневмония. В началото на февруари Роман претърпя ампутация на стъпалата на краката и на пръстите на едната ръка. На 20 февруари стана известно, че фигуристът има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията.

Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран при.

След това Костомаров и Навка прекратиха кариерата си и оттогава Роман участва в различни ледени шоута.

От 2007 г., след развода с фигуристката Юлия Лаутова, той започна да живее с друга фигуристка - Оксана Домнина, която също участва в танци на лед и взе злато на олимпиадата във Ванкувър през 2010 г. Двамата се ожениха през 2011 г. Имат син - Иля.