на живо

Марихуаната остава забранена за спортистите и през 2023 г.

Международната антидопингова агенция е непреклонна

БГНЕС

Международната антидопингова агенция (WADA) ще остави марихуаната в списъка със забранените вещества и през следващата година, въпреки противопоставянето от страна на САЩ и Нидерландия след наказанието на спринтьорката Ша'Кари Ричардсън през 2021 г., пише Wall Street Journal.

Очаква се WADA да одобри окончателно списъка със забранени вещества по-късно този месец и спортистите, при които бъдат намерени следи от марихуана, ще продължат да бъдат наказвани. САЩ и други държави се противопоставят, тъй като този наркотик се използва все повече и повече като лечебно свойство и забраните за употребата му постепенно отпадат на различни места и в различни спортове.

Антидопингова агенция, която надзирава процеса на събиране, отваряне и изследване на допинг пробите на олимпийски игри, се съгласи през миналата година, че списъкът със забранени вещества има нужда и ще бъде дискутиран относно канабиса. Това се случи след протест от Американската антидопингова агенция и американски политици след наказанието на Ричардсън. Тя стана шампионка на САЩ на 100 метра през 2021, но не бяга на олимпиадата в Токио заради положителен тест.

Нидерландия, една от европейските държави с по-либерално отношение към марихуаната, настоява от списъка да бъдат изключени канабиноидите и химикали, които се използват в медицината. От страната твърдят, че "канабиноидите по всяка вероятност дори имат негативен ефект върху представянето на спортистите". Канабиноидите са в забранения списък на WADA от публикуването на първия му вариант през 2004. Канабисът е категоризиран като забранено вещество и не се различава от кокаин, хероин и екстази в третирането при положителна проба.

За да бъде включено в забранения списък на WADA, веществото трябва да покрива два от следните три критерия - да има потенциала да подобри спортното представяне, да е потенциален риск за здравето на атлетите или да нарушава принципите на спорта. Според комисията марихуаната нарушава поне последните два принципа.