на живо

Медали, прегръдки и много любов (ВИДЕО)

Българските спортисти със Синдром на Даун се завърнаха от олимпийските игри

Медали, прегръдки и много любов (ВИДЕО)

Гордост. Щастие. И много любов.

Такива чувства изпитва треньорката по лека атлетика Бойка Петкова, когато вижда своите възпитаници на почетната стълбичка. Българските атлети се завърнаха с шест медала от най-голямото първенство за спортисти със синдром на Даун, което се проведе в турския курорт Анталия.

Атлетите ни спечелиха три златни и три бронзови отличия от надпреварата, която е със статут на олимпийски игри. Бойка Петков, която от години подготвя спортисти със синдром на Даун, измерва успехите не с цвета на медалите, а с личното израстване на нейните състезатели.

"Спортът определено ги променя. И виждам, че израстват не само като спортисти, но и като личности. Ние ги учим да са добри един с друг, на спортсменство. Те ни учат на търпение. И да сме по-добри хора."

На големия спортен форум Александър Асенов спечели титлите в скока на дължина и в трибоя, а в спринта на 100 метра взе бронзов медал. 16-годишният Алекс сподели, че не признава друго, освен златен медал, и мечтае да донесе още много титли за България.

Да дарява бъдеще на децата със Синдром на Даун. Това е мисията, на която се е посветил Слав Петков, който е председател на федерацията по адаптирана физическа активност.

"Ние ги учим на много неща в живота, така че те да могат сами да се оправят, да се обслужват дори. Няма да крия, че в самото начало и носове сме бърсали, и гащи сме сменяли... и какви ли не други работи. Но в момента те са напълно самостоятелни."

Радена Ангелова спечели злато на 1500 метра спортно ходене и бронз в трибоя в Анталия. За 24-годишното момиче обаче най-ценни са приятелството и подкрепата в отбора.

"Най-хубаво е, когато се прегръщаме с моите приятели от отбора и си казваме, че се обичаме!"

Следващото голямо състезание пред атлетите ни със синдром на Даун е европейското първенство през юни. А тази неделя гимнастиците с Даун ще участват на първото в историята на България държавно първенство по спортна гимнастика.