на живо

ММС: Български щангисти в Париж ще има! Финансираме само тях!

Федерацията трябва да върне над 86 000 лв.

Lap.bg

Министерството на младежта и спорта е намерило начин да обезпечи участието на български щангисти на олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г. Това става ясно от съобщение до медиите. 

Присъствието на тримата ни представители на най-важния спортен форум беше под въпрос заради такси, неизплатени към Международната федерация (IWF) за извършване на допингконтрола на европейското първенство в София. Те бяха в размер на 36 600 долара.

От ММС съобщават още, че са намерили начин да финансират само тримата щангисти с квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов. 

Снимка: Lap.bg

Клубовете по вдигане на тежести обаче остават без парични преводи, тъй като федерацията не е изрядна и има задължения към НАП и министерството. Вторите са в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401,31 лв. за наеми и консумативи.

Направената проверка в края на 2023 г. показва, че от Българска федерация по вдигане на тежести не са усвоили 86 208,83 лв., които следва да бъде възстановени.

Тези дългове означават, че щангистите ни не са получавали заплати скоро. Това ще бъде променено за 20 клуба, които са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове.

Ето и цялото съобщение на министерството:

"Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС.

Редът за финансово подпомагане изисква от кандидатите да нямат публични задължения към държавата, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, както и да нямат неизпълнени задължения към ММС по договори, чийто срок за изпълнение е изтекъл. Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията.

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401.31 лв. за наеми и консумативи.

В края на 2023 г. е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 г. Към момента е установена неусвоена сума в размер на  86 208,83 лв. по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa.

Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно.

Тримата щангисти с олимпийски квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели.

Министерството на младежта и спорта провери информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително"

Вчера (14 април), след репортаж на bTV, фирма дари нужната сума за участие на младите ни щангисти на световното първенство за кадети в Перу. На тях им бяха нужни 40 000 лева за покриване на разходите за път, настаняване и такси за участие. 

През март 2024 г. трикратният световен и трикратен европейски шампион Антон Коджабашев стана президент, побеждавайки на изборния конгрес Ариф Маджид. 

Тогава той разкри, че федерацията има дълг към НАП в размер на 200 000 лв. Преди това той и още членове на Управителния съвет подадоха сигнал до Софийската градска прокуратура и Министерството на спорта за злоупотреба в размер на над 300 хил. лв. за последните 9 месеца на 2023 г.