на живо

МОК изхвърли Русия, но не и спортистите й

Решението е заради нарушаване на олимпийската харта

Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани руския олимпийски комитет (РОК) за неопределено време. Това обаче не означава, че спортистите на страната няма да участват на летните игри в Париж 2024 и на зимните в Милано 2026.

Причина за санкцията е нарушаване на олимпийската харта чрез включване на спортни организации в четири региона в Източна Украйна. Миналата седмица руски олимпийски служители приеха за свои членове олимпийските съвети на анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

"Тази стъпка представлява незачитане на олимпийската харта, защото нарушава териториалната цялост на националния олимпийски комитет на Украйна. Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие се намират на територии, анексирани след нахлуването на руската армия в Украйна", обяви говорител на МОК след сесията на организацията в Мумбай, Индия.

От МОК отново заявиха, че решението за участието на отделни спортисти с руски паспорт в Париж и Милано ще бъде взето "в подходящо време".

МОК първоначално забрани на Русия и Беларус да участват в международни спортни събития, след като руската войска нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Преди няколко месеца комитетът препоръча на спортните федерации да позволят на руснаците и беларусите да се завърнат под неутрален флаг само в индивидуални състезания и при много строги условия.