на живо

Момичето, което излезе от кома, за да се пързаля отново (ВИДЕО)

С четири метални пластини в главата, амнезия и паник атаки, днес Солен Мазинг живее втори живот

 

Фигурното пързаляне е сред най-изящните, но несъмнено и сред най-опасните спортове. Това изпита на свой гръб Солен Мазинг, за която спокойно може да се каже, че живее втори живот. Историята ѝ е трогателна, а само допреди шест месеца едва ли някой си е представял, че тя ще може отново да се пързаля.

На 29 септември 2022 г. французойката, която се състезава за Естония и нейният партньор Марко Гайдайенко, отиват на тренировка в Монреал. Двамата се подготвят за поредно участие, този път в турнира Finlandia Trophy. Съдбата обаче има други планове за Мазинг, за която тренировката се оказва фатална. 21-годишната фигуристка губи контрол и пада върху леда. Гледката е кошмарна, а Солен изпада в безсъзнание.

Случи се прост преход, който сме правили стотици пъти. Бях на раменете на Марко с наведена глава. Чувствах се свободна, сякаш летях. В този момент острието на Марко срещна белег върху леда. Той се спъна, паднахме и двамата. Аз се ударих, а когато дойдох на себе си, се хванах за главата и изкрещях“, споделя Солен спомените си от онзи страшен момент.

Първоначално Марко не осъзнава какво се е случило, но Солен не се изправя. Французойката попада в спешното и ѝ се прави томография на главата. Положението обаче става критично, защото по време на ядрено-магнитния резонанс, температурата й пада до 32 градуса, нейните зеници не реагират на светлината и тя изпада в кома. Последва животоспасяваща операция на главата.

48 часа по-късно Мазинг идва в съзнание, но е на апаратно дишане, с дренаж на главата.

Моят лекар все още не разбира как съм оцелялa. Докторът от спешното, който първи ме прегледа, дойде по-късно в реанимацията и не можеше да повярва, че съм успяла“, коментира Солен, която 8 дни след като попада на операционната, вече си е у дома.

Следва мъчително възстановяване. През ноември миналата година момичето прави първи крачки към завръщането си на леда. Пътят е дълъг, но това не я спира.  Тя стартира свой видео блог в социалните мрежи, в който записва всяка промяна в състоянието си, заснема как се справя в рехабилитационния център и разказва подробно за домашните си тренировки.

Началото е трудно, французойката има проблеми с вестибуларния апарат и губи равновесие всеки път, когато затвори очи или вдига единия си крак от пода. Неотлъчно до нея през всичките тези месеци е Марко.

Просто имам невероятен партньор. Всичко, което мога да направя, е да я подкрепям с всички сили. Пред очите ми тя отново се научи да ходи, да говори и дори говори английски. Започна да досажда на лекарите още на третия ден в болницата с въпроса дали може да се състезава на световното първенство“, разказва възхитеният Гайдайенко.