на живо

Окървавена и без ръкавица: Драма на минус 18 (ВИДЕО

Американка сътвори подвиг на Световната купа по ски бягане (ВИДЕО)

Окървавена и без ръкавица: Драма на минус 18 (ВИДЕО

С окървавено лице, без ръкавица и с чужда щека на минус 18 градуса - американка сътвори подвиг на Световната купа по ски бягане във финландския зимен център Рукатунтури. Джеси Дигинс беше застигната от серия злощастни събития, но прояви невероятна воля и завърши на второ място.

Представителката на САЩ започна отлично и водеше убедително в първите 18,6 км. Само на 1,4 км преди финала тя остана без щека и ръкавица - истински кошмар заради адския студ. Човек от нейния щаб незабавно се притече на помощ, но в бързината наръга Джеки с щеката в лицето. Болката се усеща ясно дори и на кадрите.

За капак щеката се оказа по-дълга от необходимото. Дигинс незабавно се озова последна, но се вдигна на решителен щурм и при последното изкачване почти настигна победителката - шведката Моа Илар.

След финала американката дълго не успяваше да дойде на себе си, а по лицето й се стичаше кръв от раната. По-късно стана ясно, че тя е счупила своята щека заради друга скиорка - Еба Андерсон от Швеция. "Извиних й се след финала, такива неща се случват. Не знам как е възможно да завърши без ръкавица - студът беше сковаващ", коментира Андерсон.

"Всичко се получи страхотно. Не си усещам устните, но съм доволна", лаконична беше самата Джеси.