на живо

Българските кралици на Стария континент (ВИДЕО)

Националките по шахмат постигнаха исторически успех

Българските кралици на Стария континент (ВИДЕО)
 

Исторически триумф за българския шахмат! Женският национален тим стана европейския отборен шампион. На първенството на Стария континент в Будва (Черна гора) България пречупи световните шампионки от Грузия и със 7 победи и 2 равенства заслужи безапелационно първото място.

Успеха донесе грандиозен обрат на Гергана Пейчева, която беше в губеща позиция, но след епична битка, продължила над 6 часа, спечели на 83-ия ход.

Първа от четирите партии завърши тази между втората от Световната купа в Баку - Нургюл Салимова и Нино Бациашвили. Българката удържа реми с черните фигури за общ резултат 0.5:0.5.

По-късно най-опитната в състава - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова постигна ключов успех в 31 хода над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да ни осигури аванс от 1 точка. Така България се доближи на реми от европейското злато.
 
Впоследствие обаче Белослава Кръстева отстъпи на Саломе Мелия. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Всичко зависеше от Гергана Пейчева, която мереше сили с Лела Джавахишфили, като се нуждаеше от реми, за да осигури златото на България. Тя направи даже повече - срази съперничката си и запази перфектния ни баланс.