на живо

Българските кралици на Стария континент (ВИДЕО)

Националките по шахмат постигнаха исторически успех

 

Исторически триумф за българския шахмат! Женският национален тим стана европейския отборен шампион. На първенството на Стария континент в Будва (Черна гора) България пречупи световните шампионки от Грузия и със 7 победи и 2 равенства заслужи безапелационно първото място.

Успеха донесе грандиозен обрат на Гергана Пейчева, която беше в губеща позиция, но след епична битка, продължила над 6 часа, спечели на 83-ия ход.

Първа от четирите партии завърши тази между втората от Световната купа в Баку - Нургюл Салимова и Нино Бациашвили. Българката удържа реми с черните фигури за общ резултат 0.5:0.5.

 

По-късно най-опитната в състава - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова постигна ключов успех в 31 хода над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да ни осигури аванс от 1 точка. Така България се доближи на реми от европейското злато.
 
Впоследствие обаче Белослава Кръстева отстъпи на Саломе Мелия. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Всичко зависеше от Гергана Пейчева, която мереше сили с Лела Джавахишфили, като се нуждаеше от реми, за да осигури златото на България. Тя направи даже повече - срази съперничката си и запази перфектния ни баланс.

Тимът ни беше без представилата се отлично в Будва Виктория Радева. 22-годишната националка пропусна финалния кръг, след като постигна героично реми срещу азерката Ханима Балаяева, въпреки че беше с висока температура и повръщаше на два пъти по време на партията.