на живо

Наградиха Алберт Попов за "Спортист на София"

Призовавам младите да спортуват, каза най-добрият ни алпиец

Алберт Попов бе отличен за Спортист №1 на София за 2023 г.

Церемонията се състоя в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски".

26-годишният алпиец заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по ски - трето място на слалома в Палисейдс Тахо и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона.

Снимка: БГНЕС

"Благодаря за признанието. Не е важно кой ще е лицето на София. Всички спортисти трябва да са такива. Призовавам младите да спортуват", каза Аби.

На втора позиция се нареди Йоана Илиева - бронзова медалистка на сабя от световното по фехтовка в Милано и европейска шампионка до 23 г. от Будапеща.

Третото място зае капитанът на шахматния тим на България, грабнал европейската отборна титла за жени в Будва - Антоанета Стефанова.

Веднага след челната тройка е класирана абсолютната европейска шампионка от Баку Боряна Калейн, която извоюва и два сребърни медала от световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024.

Петото място е за Белослава Кръстева, която през изминалата година спечели бронз на световното по шахмат за девойки (U20) в Мексико Сити и злато с отбора на България на Евро 2023 в Будва.

Световният шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом Тервел Замфиров се нареди шести, а след него е волейболният ни национал Александър Николов.

Президентът на БФВ Любо Ганев отправи специални благодарности за стореното през миналата година от Алекс. "Много е трудно състезател от колективните спортове да бъде отличен индивидуално, но Алекс заслужава с успехите които постигна. Надяваме се той и брат му да ни радват още 15-20 години, двамата са невероятни таланти", каза още Ганев.

Снимка: БГНЕС

За лица на София - "Световна столица на спорта" за 2024 г. бяха избрани Алберт Попов и Белослава Кръстева.