на живо

Наша спортистка оправдана за допинг, тръгва за Париж 2024

Спортният арбитражен съд отхвърли обвиненията срещу Йоана Георгиева

Йоана Георгиева беше оправдана от спортния арбитражен съд в Лозана и ще участва на олимпийските игри в Париж. Форумът започва по-късно този месец.

Новината беше съобщена от българската федерация по кану-каук. Георгиева беше със спрени права заради обвинение за нарушаване на антидопинговите правила.

Единствената ни представителка в кану-каяка не е била открита за допинг проба на 15 декември 2023 г., а забраната за участие в състезания дойде от Международната тестова агенция (ITA). Самата тя твърди, че на въпросната дата е била в Пловдивския университет, където е студентка. След това Йоана е тествана 8 пъти, като всичките ѝ проби са отрицателни.

 "Голяма победа в името на българския кану-каяк! Спортният арбитражен съд в Лозана обяви своето решение: Йоана Георгиева е невинна по обвинението за нарушаване на анти-допинговите правила!", съобщава федерацията.

"Временното спиране на правата на Йоана Георгиева, наложено на 10 юни 2024 г., се отменя. Това означава, че Йоана Георгиева има право да представя България на Олимпийските игри в Париж. Йоана Георгиева ще вземе участие и на Световното първенство по кану-каяк до 23 г. в Пловдив на 500 м едноместен каяк.

Йоана Георгиева беше представлявана по делото от адвокатите Елена Тодоровска и Борис Колев. Българската федерация по кану-каяк благодари на всички, изпратили своята безрезервна подкрепа към Йоана Георгиева и вярващи в нейната невинност от първия миг на обвинението. Сега тя бе потвърдена от Спортния арбитражен съд."