на живо

Вече не съм част от САЩ: Американецът, влюбен в Русия

ММА боецът Джеф Монсън е без достъп до родината си, където има три деца

Руски спортисти, предпочели в САЩ - това е често срещана картина. Обратното е истинска рядкост. Затова и един мъж на име Джеф Монсън непрекъснато привлича вниманието на медиите.

Бившият претендент за титлата на UFC в тежка категория се чувства чудесно в Русия. За него вече няма връщане назад - през май 2023 г. той подаде заявление за отказ от американско гражданство, а този месец получи и официално потвърждение. Сега Монсън е единствено руски гражданин.

Любовната му история с необятната страна датира отдавна. През 2011 г. Джеф се появява за първи път в Москва и губи от Фьодор Емеляненко с единодушно съдийско решение. След това Монсън пътува из Русия и участва в различни турнири.

През 2013 г. той за първи път обявява, че желае да смени гражданството си. Пет години по-късно получава руски паспорт с указ на Владимир Путин.

Боецът далеч не се интересува само от спорт. Участва в телевизионното шоу "Танци със звездите", а след това в историческия филм "Александър Пересвет - Куликово ехо". Монсън влиза в политиката и на 9 септември 2018 г. става член на Съвета на депутатите на градския окръг Красногорск от партията "Единна Русия". През миналия септември е избран в парламента на Република Башкортостан.

Джеф яростно подкрепя Путин и без колебание отговаря на критиките срещу Русия. Той обаче също търпи критики - питат го защо не те отказва от американското си гражданство и често лети до родината, за да се среща със семейството си.

"Отказах се от американското си гражданство през май, но едва сега Съединените щати приеха заявлението ми. Много се радвам, че вече не съм част от Америка. Това е облекчение", хвали се той пред ТАСС.

Монсън вече няма как да получи американска виза. И е невъзможно да види близките си на територията на своята родина. "Оставих три деца в САЩ. Не мога дори да кандидатствам за виза, защото съм против политиката на САЩ".

Въпреки че вече е на 52, Джеф още е във форма. През август Снежния човек излезе на ринга в боксов мач срещу Олег Тактаров, а догодина очаква реванш по правилата на ММА.