на живо

Нено, който се бие в Мача на живота си (ВИДЕО)

Боксът е най-голямата ми любов, казва бившият национал, докато чака нов бъбрек

Нено, който се бие в Мача на живота си (ВИДЕО)
 

Някога Нено Нанов е бил здрав, силен мъж, щастлив със своето голямо семейство. Всичко обаче се променя за миг. И съдбата решава да тества силата на шампионския му дух.

Вече трета година за бившия национал по бокс в лека категория от средата и края на 90-те години, дните минават в мрак.

За душата му.

Снимка: Евгений Милов

И за тялото му, което понася все по-тежко всяко следващо посещение в центъра по диализа в столичния квартал Павлово. От 2020 г. този здрав някога мъж и професионален спортист, живее на диализа.

Бъбреците му престават да функционират и той се нуждае от спешна трансплантация. Нено страда от остра форма на бъбречна недостатъчност.

Дарителска сметка за набиране на средства за трансплантацията на Нено Нанов:
BG24FINV91501317700559
Първа Инвестиционна Банка
Бенефициент: Нено Недков Нанов

„Бях в Норвегия, работех там. С приятели строяхме дървени къщички. Един ден просто припаднах. Направихме изследвания и се наложи да се прибера в България“, разказва ни Нено, който днес е на 47 и мечтае само за едно:

Снимка: Евгений Милов

„Ако е рекъл Господ, да минем с моето семейство и през това изпитание. Ако успеем, няма да има по-щастливи хора от нас.“

Бъбречната трансплантация на Нено Нанов, който остава на косъм от участие в олимпийските игри в Сидни 2000, вече е крайно наложителна. Три пъти седмично той трябва да бъде на диализа, а процедурите не му понасят и за организма му това е бавна смърт.

Близо 1000 български граждани към днешна дата чакат у нас за нов бъбрек.

Това показва официалната статистика. За бъбрек у нас обаче се чака с години, когато става въпрос за дарен орган от починал човек. И това прави ситуацията на Нено почти невъзможна за разрешаване. Той не разполага пред себе си с години, в които би могъл просто да ходи на диализа и да си чака реда.

Снимка: Евгений Милов

За да получиш орган от жив донор в България, има друго изрично условие: човекът, който дарява свой орган приживе, да е роднина на този, който се нуждае от трансплантацията.