на живо

"НХЛ трябва да изгони всички руснаци"

Доминик Хашек осъди снимка на Александър Овечкин с Путин

Олимпийският шампион по хокей, известният чешки вратар, а в момента политик Доминик Хашек отново скочи на руските хокеисти.

Според двукратния MVP на сезона в НХЛ, те не трябва да се снимат с Владимир Путин, както неведнъж е правил нападателят на Вашингтон Александър Овечкин.

"Мисля, че някои руски играчи вероятно не харесват думите ми. Не гледайте и не слушайте това. Сигурен съм, че има и други като Овечкин – но всеки, който все още има снимки на Путин в социалните мрежи, да внимава. Това изглежда показва, че той вероятно го подкрепя. Но не знам неговото мнение. Той не каза дали го подкрепя или не", каза Хашек в интервю за YouTube канала Bold Talk.

Шесткратният носител на трофея "Везина" (награда за най-добър вратар на сезона в НХЛ) преди това неведнъж е критикувал Овечкин за подкрепата на руския президент.

Овечкин е основател на спортното движение Putin Team и има снимки с първия човек на държавата на страниците си в социалните мрежи, включително аватари.

Putin Team е обществено движение, основано от Александър Овечкин на 2 ноември 2017 г. в подкрепа на Владимир Путин. Проектът беше популяризиран от музикалния продуцент Игор Матвиенко.

Движението подкрепи кандидатурата на Путин на президентските избори през 2018 и 2023 г.

"Като позволява на руските граждани да играят, НХЛ им позволява да рекламират това, което прави страната им. Дори писах на г-н Гари Бетман с молба да плати на руснаците, да им изплати всичко по последния долар, и те да си тръгнат. Може ли НХЛ да преживее това? Да, тя щеше да го преживее без никакви проблеми, без никакви проблеми“, отбеляза Хашек в същото интервю.

Националната хокейна лига обаче посочи през пролетта на 2022 г., че е извън политиката и нейните хокеисти играят за клубовете си, с които са подписали договори, независимо от гражданството си.

Комисарят Гари Бетман изрично подчерта, че няма да бъдат налагани допълнителни изисквания към играчи от Русия за участие в мачове от Лигата.