на живо

Никола Цолов проби до отбор от Формула 1

Българският пибот е част от академията на Алпин

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов вече е пълноправен член на академията за млади пилоти на отбора от Формула 1 - Алпин. Той спечели титлата в испанската Формула 4 при дебюта си в автомобилния спорт през миналия сезон.

Роденият на 21 декември 2006 г. българин влиза в академията преди началото на настоящата кампания, тъй като в нея се допускат пилоти, които се състезават във Формула 3 или в шампионат на по-високо ниво. Последният възпитаник на академията, който стигна до Формула 1, е дебютантът на Макларън този сезон Оскар Пиастри (Австралия).

През 2023 г. Цолов ще дебютира във Формула 3 с тима на ART Grand Prix и ще се състезава с №9. Той стартира днес в тридневните официални тестове на Формула 3 на пистата "Сахир" в Бахрейн, където в първия уикенд на март стартира новия сезон. През 2023 Формула 3 ще е една от подгряващите серии на Формула 1 в част от календара на световния шампионат.

Цолов дебютира във Формула 4 през 2022 г. с Кампос Рейсинг и заслужи титлата, след като триумфира в 13 от 21 състезания. През 2023 г. българинът ще кара едно ниво по-нагоре във Формула 3 с отбора АРТ Гран При. В края на миналия сезон той се нареди на второ място във вечната ранглиста на Формула 4 Испания по брой победи в рамките на една кампания.

Тагове:

@