на живо

Нургюл специално за bTV: Беше трудно и изморително, но си заслужаваше

Шахматистката с първо телевизионно интервю след фурора на Световната купа

 

"Радвам се, че си заслужаваше усилията!". Това заяви пред bTV Нургюл Салимова в първото си телевизионно интервю след фурора на Световната купа в Баку, където завърши на второ място след епичен финален дуел.

Шахматистката сподели, че сега е още по-мотивирана да преследва детската си мечта - върха в спорта.

Тя призна, че е получила неофициални предложения от други федерации, но няма планове да представя страна различна от България.

"Седмицата, месецът, последните два месеца са супер изморителни. Играх в два турнира, преди Световната купа имах Турска лига по шахмат, която продължи може би две седмици."

"Не знам какво стана. Просто шах по 24 часа от над 50 дена. Радвам се обаче, че поне си заслужаваше. Играех шах цял ден, тренирах цял ден. Аз по принцип не съм човек, който много излиза да се забавлява и такива нещо. По-спокоен тип човек съм. По някое време ти омръзва от цялото това нещо, но нямаше как - трябваше да продължа да работя всеки ден по много часове. Бях далеч от семейството ми и котката ми Линда. Това най-много ми тежеше."

"Всички кръгове в Баку бяха много трудни. Нямаш право на грешка. Можеш да си опаковаш багажа още утре. Финалът е нещо различно, тъй като от 103 участнички остават две и се борят за световната купа. Играх срещу една от най-силните и знаех, че целият свят ме гледа."

"Самият финал беше много стресиращ заради трудния противник. С часове мислехме с треньора ми кой дебют и каква стратегия да изберем. Аз съм щастлива, че приключи."

"Горда съм със сребърния медал, но бях много близо, тъй като имах две спечелени позиции в този мач. Вярвам, че играх на високо ниво, достойно за финала. Има изпуснати шансове. Вярвам, че опитът ми вероятно не бе достатъчен. Така е било писано, ще продължа."