на живо

Огромен скандал: Пуснали 23-ма допингирани китайци на олимпиада

Местната и световната агенция прикрили положителните проби на плувците

Грандиозен скандал в навечерието на олимпийските игри в Париж. Американското издание The New York Times и немският тв канал ARD твърдят, че 23-ма китайски плувци са заловени с допинг, но въпреки това са допуснати до участие на предишния форум - Токио 2020.

Всички те дали положителна проба за забранения сърдечен препарат триметазидин. Наказание обаче не последвало, след като бил приет аргументът, че веществото е попаднало неволно в телата на спортистите.

Случаят е от 2021 г. по време на предолимпийски тренировъчен лагер на китайските плувци. 23-ма от тях, включително бъдещи шампиони и медалисти, се провалили на допинг теста. Концентрацията на лекарството обаче била незначителна и китайската антидопингова агенция ги обявила за жертви на "замърсяване от трета страна."

Така всички заловени запазват състезателните си права, като това става със съгласието на световната антидопингова агенция (WADA). На игрите в Токио китайските плувци печелят 6 медала - три златни, два сребърни и един бронзов.

За потуления скандал разбират американските разузнавателни служби, които информират спортните власти в страната. САЩ настоява на Китай да бъде отнета титлата в щафетата 4х200 м свободен стил.

Триметазидин е препаратът, с който беше заловена руската фигуристка Камила Валиева. Тя беше наказана за 4 години. Вероятно именно нейният случай ще подтикне WADA да преразгледа позицията си към китайския отбор по плуване.