на живо

Олимпийският шампион Костомаров излиза от кома

Положителна тенденция в състоянието на легендарния фигурист

Роман Костомаров постепенно излиза от кома. Пълното възстановяване на олимпийския шампион по фигурно пързаляне ще отнеме много време, но има положителна тенденция в състоянието му.

Легендата получи инсулт в края на февруари и беше поставен в медикаментозна кома. Една четвърт от мозъка му е засегната поради кръвоизлив и хематом в челния лоб. Той обаче няма тежък мозъчен оток.

Костомаров бе приет по спешност в частната клиника "Корис" в Санкт Петербург на 10 януари с комбинация от пневмония, грип Б и тежки усложения. Заради прогресивната некроза фигуристът претърпя ампутация на левия крак. Първоначално се появи информация, че се е наложила такава операция и на десния, но тя се оказа невярна.

Инфекцията не бе овладяна и се стигна до ампутация и на три от пръстите на ръцете на Костомаров.

Руските медии съобщиха също, че заради заради отоците и голямото количество тежки лекарства фигуристът има проблеми и с черния дроб.

Костомаров спечели златото при танцовите двойки на Олимпийските игри в Торино (Италия) през 2006 г. Тогава той участваше в тандем с Татяна Навка. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на серията Гран При.

"Знам, че си силен, смел, упорит, дързък, всемогъщ, с истински спортен и борбен характер. Никога не се предаваш. И каквото и да се случи, при всякакви обстоятелства, ще намериш смисъл да продължиш", написа Навка в социалните мрежи.