на живо

Омраза и национализъм: Русия с гневна атака срещу МОК

Кремъл: Условията за връщането на нашите спортисти са експеримент върху същността на човека

Русия реагира гневно срещу Международния олимпийски комитет заради критериите, които могат да позволят на спортисти от страната и от Беларус да участват в международни състезания. Условията са съответните атлети да не подкрепят войната в Украйна, да нямат договори с армията, да се подложат на допълнителни допинг проверки, както и да се състезават под неутрален флаг. Препоръките касаят единствено индивидуални спортисти, но не и отборните дисциплини.

"Това е национализъм, ксенофобия, омраза по етнически, културни, религиозни и други мотиви - обяви официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова. - Това не е история за медали, това са експерименти върху нашата човечност, върху същността на човека."

"Кремъл ще продължи да работи с Международния олимпийски комитет за защита на правата на руските спортисти - коментира прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. - Що се отнася до нас, ние ще продължим да защитаваме интересите на нашите спортисти по всякакъв начин. Разбира се, контактите с МОК ще продължат именно за защита на интересите на родните спортисти".

Президентът на централата Томас Бах уточни, че препоръките не означават, че руснаци и беларуси ще могат да участват на Олимпийските игри в Париж 2024 и на Зимните игри през 2026-а.

Тагове:

@