на живо

Оскар Писториус остава в затвора

Според властите в Южна Африка атлетът ще може да поиска помилване отново през август 2024 г.

Оскар Писториус не получи разрешение от съдебните власти да бъде освободен от затвора, тъй като все още не е излежал минималния период, след който може да бъде помилван.

Олимпиецът, който в началото на миналото десетилетие се състезаваше срещу най-добрите лекоатлети в бягането на 400 метра, въпреки че е с ампутации и на двата крака, бе признат за виновен за убийството на приятелката си Рива Стеенкамп през 2013 г.

Според властите в Южна Африка именитият спортист ще може да поиска помилване отново през август 2024 г.

Атлетът бе признат за виновен в умишлено убийство през 2014 г. След серия от обжалвания той влезе в затвора през 2017 г. с присъда от 13 години и пет месеца.

Според закона в ЮАР, за да бъде помилван престъпник, извършил тежко деяние, той трябва да е излежал поне половината от присъдата си.

Родителите на Стеенкамп приветстваха решението. "Рива ни липсва ужасно много и това ще бъде така до края на живота ни. Вярваме в правотата и се надяваме тя да продължи да властва", се казва в тяхно изявление.

Майката на Рива не вярва, че 36-годишният Писторирус се разкайва. Тя изрази такова мнение преди да се яви на изслушване в затвора в Атериджвил, който се намира до град Претория и е с ниска степен на сигурност.