на живо

Оскар Писториус остава в затвора

Според властите в Южна Африка атлетът ще може да поиска помилване отново през август 2024 г.

Оскар Писториус остава в затвора

Оскар Писториус не получи разрешение от съдебните власти да бъде освободен от затвора, тъй като все още не е излежал минималния период, след който може да бъде помилван.

Олимпиецът, който в началото на миналото десетилетие се състезаваше срещу най-добрите лекоатлети в бягането на 400 метра, въпреки че е с ампутации и на двата крака, бе признат за виновен за убийството на приятелката си Рива Стеенкамп през 2013 г.

Според властите в Южна Африка именитият спортист ще може да поиска помилване отново през август 2024 г.

Атлетът бе признат за виновен в умишлено убийство през 2014 г. След серия от обжалвания той влезе в затвора през 2017 г. с присъда от 13 години и пет месеца.

Според закона в ЮАР, за да бъде помилван престъпник, извършил тежко деяние, той трябва да е излежал поне половината от присъдата си.

Родителите на Стеенкамп приветстваха решението. "Рива ни липсва ужасно много и това ще бъде така до края на живота ни. Вярваме в правотата и се надяваме тя да продължи да властва", се казва в тяхно изявление.

Майката на Рива не вярва, че 36-годишният Писторирус се разкайва. Тя изрази такова мнение преди да се яви на изслушване в затвора в Атериджвил, който се намира до град Претория и е с ниска степен на сигурност.