на живо

От първо лице пред bTV: Наши таекуондисти на километри от труса

Ако излезете на улицата, ще видите полиция навсякъде, хората се опитват по всякакъв начин да помогнат, каза треньорът на България

Невредими, на 1000 километра от епицентъра на земетресението в Турция, националите ни по таекуондо продължават своята олимпийска подготовка. Природното бедствие обаче промени плановете на отбора ни.
 
Трусът в понеделник сутрин заварва нашите в мегаполиса Истанбул. Тимът ни е участвал в Президентската купа и се е подготвял за надпреварата Turkish Open.
 
"В последния момент разбрахме, че самото състезание ще бъде отменено, от съпричастност с жертвите. Ние, за щастие, не усетихме абсолютно нищо, но последиците се усещат абсолютно навсякъде", каза специално за bTV Калоян Бинев.
 
Българите остават в южната ни съседка на лагер. Те се готвят за Европейските игри в Краков през лятото.
 
"Водим подготовка с част от турските национали. За жалост, разбрах, че някои треньори и таекуондисти в страната са починали. Усеща се притеснението в местните треньори. Всеки от тях има приятел или познат, когото все още издирват изпод руините", допълва пред медията ни треньорът на най-добрите ни състезатели Фарзад Золхадри.
 
"В момента сме в Истанбул. Имахме две състезания. Президентската купа и Turkish Open. Turkish Open се отмени. Ще се приберем така, както беше планирано. Оставаме тук", допълни Бинев.
 
"Ако излезете на улицата, ще видите полиция навсякъде. Хората се опитват по всякакъв начин да помогнат на сънародниците си. Да дарят храна, дрехи", описва ситуацията иранецът с българския паспорт Золхадри.