на живо

Отдолу е мрак: Зловещият град под Super Bowl

Бездомници оцеляват при брутални условия в лабиринт от подземни тунели

Няма друго събитие в спорта като Super Bowl. Поредното издание отново ще чупи рекорди - по цени на рекламите, приходи от билети и гледаемост. И докато милиарди погледи ще бъдат насочени към лъскавата арена в Лас Вегас, стотици клети души живеят сред мърсотията и плъховете в таен лабиринт от тунели под града. Местните полицаи за нищо на света не припарват в мрежата от над 1000 км дъждовни канали, които се вият само на метри под ослепителните хотели, казина и концертни зали.

За финансовия пик на Super Bowl помага любовната история на Тейлър Суифт и Травис Келси. Специалисти изчислиха, че само тя ще донесе бонус от 300 милиона долара. Канзас и Сан Франциско ще се изправят един срещу друг в пустинята на Невада, а средната цена на билетите надвишава 10 000 долара.

Но под цялата глъчка и суета се крият въпросните бетонни тунели, построени след катастрофалното внезапно наводнение през 1975 г. Смята се, че стотици - ако не и хиляди - обитават този свят на мрака, където слънчевите лъчи никога не достигат.

Наемите в Лас Вегас скочиха драстично след пандемията и принудиха много хора да се преместят на улицата. Или под нея. Хората, обитаващи зловещия лабиринт, са наричани Къртици. Той им осигурява подслон в бруталния пустинен климат, но може да се окаже и смъртоносен капан, когато дойдат дъждовете.

"Ние сме общност. Да, случиха се и лоши неща, но ние се грижим един за друг", споделя Доника Мартинес, избягала от изпълнена с насилие връзка в родната Калифорния. Тя обитава тунелите от 6 години. "Те са по-безопасни от спането навън. И са чудесно скривалище, защото ченгетата не припарват тук."

За Къртиците може да отнеме години, докато очите им отново се приспособят към нормалните нива на яркост. Но това не е най-големият проблем. Колосални количества вода с височина около метър могат внезапно да наводнят тунелите и да заличат напълно импровизираните общности.

Преди няколко месеца през града премина ураган, а придошлите води унищожиха почти всички убежища отдолу. 45-годишният Джей едва оцелява в бедствието. Той живее в мрак вече 13 години, след като поредица събития го оставят бездомен.

Джей е категоричен, че най-ценната му собственост е челникът. Нарича оцеляването под Лас Вегас "брутално". А веднъж се натъкнал на накълцано тяло сред тинята в тунелите.