на живо

Отложиха световното първенство по плуване в Доха

Шампионатът е квалификация за Париж 2024

Световното първенство по плуване в Доха (Катар), което трябваше да се проведе през лятото на 2023 г., беше отложено за 2024 г., съобщиха от Международната федерация по плуване (ФИНА). Така шампионатът стартира на 2 и завършва на 18 февруари - няколко месеца преди Олимпийските игри в Париж.

"Ние във ФИНА се ангажираме да предоставим повече възможности на спортистите да участват в шампионата. Днешното съобщение е доказателство за това. Много сме щастливи, че Доха е организатор на събитието. Домакините споделят нашата страст към водните спортове. С желание и гъвкавост ще организираме това престижно събитие в полза на спортистите по целия свят.", заяви президентът на ФИНА Хюсеин Ал Мусалам.

В Катар ще бъдат раздадени 76 медала в 6 дисциплини - плуване, синхронно плуване, плуване в открити води, скокове във вода, хай дайвинг и водна топка. Турнирът е и квалификация за Игрите в Париж.

През тази година домакин на световното първенство бе Будапеща. В унгарската столица най-доброто класиране за България постигнаха Любомир Епитропов и Габриела Георгиева. Те стигнаха до полуфиналите и станаха 13-и, съответно на 200 м бруст (мъже) и 200 м гръб (жени).

За страната ни не плуваха двама основни национали - Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров. Според председателя на федерацията Георги Аврамчев причината е непрофесионално отношение.