на живо

"Отслабна до 24 килограма." Фигуристка покосена от страшна болест (ВИДЕО)

До какво води понякога нездравословния психологически натиск?

"Отслабна до 24 килограма." Фигуристка покосена от страшна болест (ВИДЕО)

По пътя към големите победи младите фигуристи преминават през редица трудни тестове. Още в ранна възраст спортистките се сблъскват с прекомерни натоварвания и нездравословен психологически натиск. Един от основните проблеми при подготовката на бъдещите шампиони е тяхната диета.

Не е изненадващо, че не всеки може да издържи на такъв стрес. Преди девет години фигуристка от руския национален отбор стана жертва на тежко психическо заболяване и беше на ръба на смъртта.

Юлия Антипова стъпва за първи път на леда в ранна детска възраст. На 14 е насърчена от своите треньори да се насочи към спортните двойки. Първият ѝ партньор е Нодари Майсурадзе.

Двамата по-късно се състезават и под канадски флаг. Тренират в групата на Наталия Павлова, под чието ръководство Максим Маринин и Татяна Тотмянина станаха олимпийски шампиони.

Дебютът на новия дует е през 2012 г. Печелят Купата на Русия и участват на световното първенство през 2014 г. На националния шампионат тандемът на два пъти е много близо до бронза. И тогава ги връхлитат здравословните проблеми на Юлия.

Лекарите поставят на момичето тревожна диагноза: тежка анорексия нервоза.

В интернет започва събиране на пари в помощ на фигуристката, която се нуждае от лечение в израелска клиника. Медиите започват активно да пишат за болестта на Антипова, докато от националната федерация се опитват да потушат скандала.

Лечението в началото не дава резултат. "Бяхме много уплашени, тя вече беше станала 24 килограма, отказваше дори вода, беше много бледа и почти не се движеше. Животът на Юлия беше застрашен. Беше страшно!", разказват нейни роднини, цитирани от "Чемпионат".

Чак след година момичето успява да се възстанови и да се върне към нормален живот. Причина за заболяването се оказва строгата диета, която фигуристката спазва според изискванията на треньорите.

Антипова планираше да излезе отново на леда, но така и не намери сили да го направи.