на живо

Париж 2024: 5 медала за България, но не и за Насар

Прогнозите са да завършим без титла и на 49-о място сред нациите

Париж 2024: 5 медала за България, но не и за Насар

България ще спечели пет медала на олимпийските игри в Париж, но сред призьорите няма да бъде Карлос Насар. Това прогнозира авторитетната компания за анализ на данни "Грейсноут" по заявка на "Дневник". Виртуалното класиране по нации се базира на резултатите от световни и континентални състезания след олимпийските игри в Токио.

Очакванията са страната ни да завоюва един сребърен и три бронзови медала. Второто място се предвижда за ансамбъла по художествена гимнастика, а третите позиции се отреждат на Стиляна Николова (художествена гимнастика), Светлана Станева (бокс 57 кг), Божидар Андреев (вдигане на тежести 73 кг) и натурализирания украинец Семьон Новиков (борба класически стил 87 кг).

Карлос Насар - европейски шампион по вдигане на тежести - е голямата българска надежда за олимпийска титла. Суперталантът, който малко преди старта на игрите ще навърши 20 години, е амбициран да атакува златото и световния рекорд в категория до 89 кг в Париж.

Виртуалната таблица има само ориентировъчен характер и невинаги е точна. За Токио 2020 на България се отреждаха четири сребърни отличия. В крайното класиране страната ни завърши с шест медала, три от които златни (Ивет Горанова - карате, Стойка Кръстева - бокс, ансамбълът по художествена гимнастика).

"Грейсноут" е партньор на Международния олимпийски комитет (МОК) и публикува прогнозата си 100 дни преди игрите. Следва още един списък малко преди церемонията по откриването.

Първото място се отрежда за САЩ (123 медала). Според прогнозите България ще дели 49-ото място заедно с Португалия, Египет, Монголия и Колумбия.

До момента имаме 25 квоти в 11 спорта. Преди последната квалификация борбата има само две квоти (Новиков и Биляна Дудова). До началото на игрите квоти могат да се вземат още в бокса, джудото, фехтовката, спортната гимнастика и спортната стрелба.

Преди месец президентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова заяви, че очаква българската делегация да бъде над 40 спортисти: "Честно казано, максимумът ще е 42-ма или 43-ма."