на живо

Петър Стойчев с ново постижение за историята (ВИДЕО)

Легендата преплува и протока Каталина, спечели Тройна корона

Петър Стойчев с ново постижение за историята (ВИДЕО)
 

Петър Стойчев успя! Легендата стана първият българин носител на престижната награда в маратонските плувни дисциплини - Triple Crown – (Тройна корона – б.а.).

Завоюва я, след като преплува и прочутия проток Каталина за 8 часа, 42 минути, 33 секунди. Преди това Стойчев преодоля още English channel (Ла Манш – б.а.) и Around Manhattan (Около Манхатън – б.а.).

Общото му време е световен рекорд от 22 часа, 8 минути и 46 секунди. Досегашното върхово постижение беше на Марсиа Кливланд (САЩ) - 24 часа, 32 минути и 3 секунди.

Разстоянието между остров Каталина и Лос Анджелис е 33 км. До острова, носителят на 11 последователни Световни купи по плувен маратон (2001-2011) стигна с лодка от пристанището на Сан Педро. Този маршрут отне на Стойчев около 2 часа. И от там, час преди полунощ калифорнийско време, той атакува протока.

За Стойчев преплуването на протока Каталина в САЩ е неговата пета стъпка към другата голяма цел – покоряването на Oceans Seven. Това са най-трудните седем плувни маратона в света, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), като правилата на организацията са да се преплуват с текстилен бански, без неопрен.

А тези седем най-трудни маратона са:

Ла Манш

Северен канал - между Ирландия и Шотландия

Проток Кук в Нова Зеландия

Гибралтарски проток

Цугару в Япония

Проток Каталина в САЩ

Проток Молокай, в Хавай

Кои са вече петте супер маратона, които Петър Стойчев е преплувал до момента, спазвайки правилата да го прави с текстилен бански, без неопрен?

Това са:

Ла Манш

Проток Кук

Проток Гибралтар

Проток Молокай в Хавай

Проток Каталина е петата му решителна стъпка, след която остават Цугару и Северен канал.

Стойчев се намира в страхотна серия в последно време. Преди по-малко от месец (на 14 май), българинът, който е член на плувната Зала на славата, преплува героично за близо 19 часа във водата. На 15 април той преодоля и Гибралтар, а на 14 март покори и протока Кук в Нова Зеландия.

Припомняме, че на 25 август 2007 г. българинът счупи световния рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша, като измина разстоянието от 38,43 км за 6 часа, 57 минути, 50 секунди.

Петър Стойчев досега е преплувал над 60 000 км в басейни, реки, езера, морета и океани. През 2010 г. преплува Around Manhattan. Четири пъти участва на олимпийски игри в плувния маратон – Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008 (шесто място – б.а.) и Лондон 2012. Той е световен шампион на 25 км от Шанхай през 2011 г.

От 2009 г. е член на Световната зала на плуването във Форт Лодърдейл, САЩ, а същата година е избран за Човек на годината в световното плуване в открити води.

Гостуването на Петър Стойчев в подкаста "За спорта без клишета" можете да си припомните във видеото: