на живо

Петя Неделчева с рекорд на Гинес

Най-титулуваната ни бадминтонстка е отличена за най-дълго разиграване - 154 удара

 

Най-титулуваната българската състезателка по бадминтон Петя Неделчева влезе в Книгата на рекордите на Гинес. Тя е отличена за най-дълго разиграване в официален мач - 154 удара.

Това се случва в двубой на 18 март 2010 година на двойки жени между Неделчева и Анастасия Руских (Русия) срещу японките Шидзука Мацуо и Мами Наито на турнир в Базел.

"Най-дългото разиграване в официален мач е 154 удара по време на третия гейм в срещата между Петя Неделчева и Анастасия Руских (Рус) срещу японките Шидзука Мацуо и Мами Наито във втория кръг на двойки жени на турнира Swiss Open в Базел на 18 март 2010 г.", се казва в официалното съобщение на Книгата на рекордите на Гинес.

Неделчева прекрати спортната си кариера преди няколко години и в момента е главен треньор на националния ни отбор.

Участвала е на три летни олимпиади - в Атина 2004, в Пекин 2008 и в Лондон 2012. Печелила е шест пъти Европейската купа и е достигала до редица 1/4-финали на европейски първенства на сингъл.

От 2009 г. започва да играе на двойки с рускинята Анастасия Руских. Двете имат сребърен медал от Евро 2010 в Манчестър. Тези успехи изкачват двойката до трето място в световната ранглиста по бадминтон.

Общо в кариерата си Петя Неделчева има над 60 титли от различни турнири.